2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Žirmūnų žiemos uostas

   Prieš kelias savaites su draugu vaikščiojome Neris pakrante, bet ne šiaip sau, ieškojome žiemos uosto. Žinoma, "uostas" skamba per rimtai, bet kažkada būta rimtų ambicijų laivybai Nerimi.

  Žirmūnuose, kiek toliau už Šilo tilto, prieš Neries srovę yra nedidelė įlanka, kurioje žiemą prišvartuojamas laivas „Ryga“. 

  Šalia įlankos išlikę keli senesni pastatai, kurie mus ir domina. Patekus į tvora aptvertą teritoriją, matyti įprastas sovietinės architektūros vaizdas: metalinis angaras, keli apgriuvę pastatai . Tačiau kelių pastatų stogų forma ir senos plytos išduoda, kad pastatai statyti daug anksčiau.  
 
   Šis žiemos uostas iškastas dar lenkmečiu.  Jį apie 1925-1927 m. šalia Marsowa  (dabar Neries) gatvės  iškasė vienas lenkų verslininkas. Deja, nepavyko sužinoti, kokia jo pavardė. Tačiau ambicijų buvo rimtų.

















 
Vieta 1935 m. žemėlapyje. Tačiau kažkodėl jame nepavaizduoti šie pastatai.
 
















O 1944 m. lietuviškame žemėlapyje pavaizduotas tik vienas pastatas.














Teritorija iš Antakalnio pusės

 














Teritorijos vaizdas










Senesni pastatai išduoda, kad tai "lenkų laikų" pastatai. Įdomi vieno pastato fachverkinė architektūra, būdinga pajūrio regionui.











Lenkiškos čerpės iš Krokuvos: "Fabryka dachowek i cegieł w Krakowie"











Ant vieno iš pastatų žymė, rodanti kiek buvo pakilęs Neries lygis per 1931 m. potvynį. Įdomu, kad panašus žymėjimas yra ant Vrublevskių bibliotekos pastato. 














1931 m. potvynis Vilniuje















 


    










Dailių formų pastatas. Deja, sunku pasakyti, kam buvo skirti pastatai, su laivyba susijusių artefaktų rasti nepavyko.













Sovietinis "paveldas" - angaras laivams laikyti ir taisyti









Uostas sovietmečiu. Nuotrauka iš: http://vilnius.borda.ru/?1-11-0-00000052-000-60-0 











 Tuo metu Vilniuje Nerimi plaukiojo 4 laivai:  „Ryga“, „Kijevas“, „Taškentas“ ir „Salomėja Nėris“. Atėjus Lietuvos nepriklausomybei laivas „Salomėja Nėris“ buvo supjaustytas metalui, o „Kijevas“ ir „Taškentas“ pervadinti į „Vilnių“ ir „Taliną“. Tačiau po kurio laiko ir juos ištiko S.Nėries likimas. Liko tik viena „Ryga“.

  



   Laivas "Ryga" - šiuo metu vienintelis Vilniuje plaukiojantis didesnis laivas (yra keli gerokai mažesni). Jį šiltuoju metų laiku visi gali pamatyti krantinėje prie Karaliaus Mindaugo tilto.
   Statytas 1954 m. Kauno laivų statykloje. Pasak laivo kapitono, kurį pavyko užkalbinti, tai specialus laivas, skirtas plaukiojimui upėmis, jo grimzlė tik 60 cm.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą